MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ’DEN, MADEN İŞLETME BAŞVURUSUNA TEPKİ
İlçemiz Pervane Mahallesi’nden, 6 dönem Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilliği ve partisinde birçok önemli görevde bulunmuş Mehmet Akif Hamzaçebi, son günlerde ilçemiz Kükürtlü ve Kayacık Mahalleleri mevkiinde Koza Altın İşletmeleri tarafından talep edilen maden ocağı işletmesi ile alakalı açıklamalarda bulundu.
Hamzaçebi, Araklı’da maden çıkarılmasının götürüsünün getirisinden fazla olacağı söyleyerek, “Taşönü Mahallesi’nde yıllarca çimento hammaddesi çıkarıldı. Geriye harap bir coğrafya kaldı. Taşönü’nden ders alınmalı. Köprüüstü ve Kükürtlü mahallelerini de aynı kadere mahkum etmeyin. Vazgeçin bu güzel ilçede maden aramaktan.” ifadelerini kullandı.
Proje Dosyasında Neler Yer Alıyor?
Koza Altın İşletmeleri, İlçemiz Karadere Vadisi’nde birbirine üçer kilometre mesafede üç ayrı maden projesi için başvuru yaptı.
Koza Altın İşletmeleri’nin ÇED süreci için hazırladığı proje dosyasına göre, Çiftepınar ve Sularbaşı mahalleleri sınırları içinde 18 bin 930 dönümlük işletme ruhsatı alanı içerisindeki 182 dönümlük alanda açılacak maden işletmesinde bakır ve demir cevheri çıkarılacak.
Proje dosyasında yer alan bilgilere göre, 2 yıl çalıştırılacak madenden 115 bin ton cevher çıkartılacak. Proje ile yıllık ortalama 116 bin 205 ton kazı çalışması yapılacak ve 57 bin 500 ton cevher üretimi gerçekleştirilecek. Yerleşim yerlerine 175 metre mesafede olan madende patlayıcı madde de kullanılacak. Açık ocak işletmesinden elde edilecek cevher, proje alanında hiçbir işleme tabi tutulmadan satılacak. Bir kısmı tarım arazisi bir kısmı da orman alanı olan bölgedeki kızılağaç, gürgen ıstranca meşesi, kestane, kayın ağaçları proje kapsamında kesilecek. Ayrıca proje alanına yakın mesafede tarihi Golaşa Köprüsü ve Golaşa Hanları da bulunuyor.
Şirket, Çiftepınar ve Sularbaşı mahalleleri sınırında Karadere Vadisi’nin karşı tarafında yer alan Köprüüstü Mahallesi’ndeki 19 bin 100 dönümlük işletme ruhsat alanı alanı içerisindeki 210 dönümlük maden ocağı alanından altın, çinko, kurşun ve bakır çıkarmayı planlıyor. Proje dosyasında verilen bilgilere göre 1 yıllık ömrü olacak maden projesiyle 169 bin 46 ton kazı çalışması yapılarak 78 bin ton cevher üretilmesi hedefleniyor. Yerleşim yerlerine yakın olan ve patlayıcı madde kullanılacağı da belirtildi. Açık ocak sistemi ile işleyecek madenden elde edilen cevher işleme tabi tutulmadan taşınarak satılacak. ‘Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ olarak geçen alanın büyük bölümü gürgen ve meşe ağaçlarıyla kaplı.
Koza Altın İşletmeleri’nin son olarak maden başvurusu yaptığı alan ise Köprüüstü köyünün kuzey sınırında yer alan Kükürtlü Mahallesi ve bitişiğindeki Kayacık Mahallesi. Proje dosyasında yer alan bilgilere göre Koza Altın, 19 bin 397 dönümlük işletme ruhsat alanı içinde belirlenen 138 dönümlük bakır cevheri çıkaracak. Cevher çıkarırken patlayıcının da kullanılacağı madenin proje alanı çevresinde yerleşim yerleri de bulunuyor.
Açık ocak işletmesiyle 2 yıl işletilecek maden projesi kapsamında yıllık 55 bin ton olmak üzere toplamda 110 ton bakır cevheri üretilecek. Proje alanında işleme tabi tutulmayacak olan cevher kamyonlarla bölgeden taşınarak satışı gerçekleştirilecek. Proje alanın tamamı ‘Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ olarak kayıtlı. Bu alanda da pek çok ağaç çeşidi bulunuyor.