Araklı’da HES’e Dur Denildi!
3 kez Trabzon İdare Mahkemesine 2 kez Danıştaya giden Karadere HES’te karar çıktı
Çevre Bilimci Yusuf Durmuş, yargıya taşıdıkları Araklı Karadere HES Projesi’nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun iptal edildiğini açıkladı. 3 yıl süren hukuk mücadelesini kazandıklarını dile getiren Çevre Bilimci Yusuf Durmuş, “Boşuna uğraşmayın kazanamazsınız dedikleri davayı 3 yıl mücadelenin sonunda kazandık.
Taşgeçit Mahallesi’nden Bayram Gündoğdu beni aradı ve mahallelerinde bir sorun olduğunu ne yapabileceğimizi söyledi ve destek istedi. Aslında HES projesi ile ilgili her şey bitmiş, her şey kılıfına uydurulmuş ve bir yanlışa daha imza atılacak pozisyona gelinmiş şirket işe başlayacak.
Buna rağmen bu yanlış işi durduracağımızı başaracağımızı ve her türlü desteği vereceğimizi söyleyerek işe başladık.” ifadelerini kullandı.
Trabzon İdare Mahkemesi 2 Kez Davayı Reddetti
Hukuk süreci hakkında da bilgi veren Çevre bilimci Yusuf Durmuş, “Önce dava açtırdık. Bayram Gündoğdu ve arkadaşları Trabzon İdare Mahkemesine bundan 3 yıl önce dava açtı.
Mahkeme heyeti ‘Her şey tamam her şey bitmiş’ diyerek itirazımızın yerinde olmadığına hükmederek davayı reddetti. Proje raporunu detaylı okuyup bütün sahte ve yanlış bilgileri tespit ederek Danıştay’a itiraz başvurusunda bulunduk ve bilirkişi atanmasını sağladık. Trabzon İdari Mahkemesi 5 tane bilirkişi atadı, bilirkişiler doğru dürüst inceleme yapmadan bölgeye giderek şirketin ve valiliğin lehinde karar verdi.
Trabzon İdari Mahkemesi 2. kez davamızı reddetti. Tekrar Danıştay’a itiraz ederek bilirkişilerin hazırladığı raporun doğru olmadığını, taraflı olduğunu bilimden uzak olduğunu, fauna ve flora uzmanı olmamalarına rağmen bu konuda rapor yazdıklarını tespit edip ileterek itirazda bulunduk.
Mahalle halkına danışılmadan masa başında oturduğu yerden sözde bilim insanları profesörler, öğretim görevlileri bölgeye gitmeden uydurma rapor yazıp, ölmüş insanların yaşıyormuş gibi fotoğraflarını çevre etki değerlendirme raporlarına koyarak burada yapılacak HES projesi ile ilgili uygundur, zarar vermeyecektir sahte raporu hazırlıyorlar.
Ankara Danıştay 6. Dairesi ikinci kez Trabzon İdare Mahkemesinin kararını bozarak yeniden içinde fauna ve flora konusunda uzman bilir kişilerinde olacağı bilirkişi atamasına hükmetti.” şeklinde konuştu.
İki Kez Reddedilen Davanın Üçüncüsünde ÇED İptal Edildi
Hukuk mücadelesine yılmadan devam ettiklerini kaydeden Çevre bilimci Durmuş, “Trabzon İdari Mahkemesi 7 tane bilirkişi içerisinde 3 profesör 3 Doçent bir tane doktor öğretim üyesi olmak üzere görevlendirdi.
Bilirkişiler bölgede 2. kez inceleme yaptılar ve daha önce hazırlanan Çevre Etki Değerlendirme raporunun bilimsel olmadığına karar verdiler. Bilirkişi raporuna istinaden Trabzon İdare Mahkemesi daha önce iki kez reddettiği davayı bu sefer Çevre Etki Değerlendirme raporunun bilimsel olmadığı yönünde onayladı ve davayı kazandık.” açıklamalarında bulundu.
Yılmadan Mücadele Edeceğiz
Zorlu bir süreçten başarıyla çıkmanın mutluluğunu paylaşan Çevre Bilimci Yusuf Durmuş, açıklamalarını şöyle tamamladı: “İki kez Danıştaydan çevrilen, ısrarla takip edilen, yanlış olduğunu tespit ettiğimiz bir HES projesi sonunda Taşgeçit Mahallemizin halkının mücadelesi ile her aşamasında dilekçelerin yazılmasında, davanın takibinde vermiş olduğum akademik ve bilimsel destek nedeniyle dava kazanılmıştır.
Trabzon Araklı Taşgeçit Mahallesi başarmıştır. Trabzon’da tarihte ilk, Araklı’da tarihte ilk olarak bu aşamaya gelinmiş yanlış planlanan çevre etki değerlendirmesi sahte olan bir HES projesi halkımızın ve şahsımın kararlı mücadelesi sonrasında kazanılmıştır.
Bütün bu süreçte bize destek veren basın kuruluşlarına, bölge halkına, Taşgeçit mahallemizin değerli insanlarına, Taşgeçit Mahallesi muhtarımız Ziya Kodaman’a, Taşgeçit Mahallesi Dernek Başkanımız Abdurrahman Harbiye, davayı açan, davanın takibini yapan her aşamasında iletişim kurduğumuz bu başarının mimarı olan Bayram Gündoğdu ve arkadaşlarına çok çok teşekkür ederim. Yanlışlara karşı yılmadan mücadele etmeye devam edeceğiz.”